Temasider /  Siste nytt / Knuser myten om jomfruhinnen
Dekorbilde grønn strek

Knuser myten om jomfruhinnen

I en ny kampanje mot negativ sosial kontroll, vil Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap knuse myten om jomfruhinnen.


Hvorfor opprettholdes myten om jomfruhinnen?

Ingen vet nøyaktig når og hvor myten om jomfruhinnen oppstod, men man tror at den kan være flere tusen år gammel. Flere miljøer fortsetter i dag å opprettholde denne myten. Men hvorfor?

Myten om jomfruhinnen brukes blant annet for å kontrollere unge jenters seksualitet. Den kan bidra til å begrense jenters frihet både når det gjelder valg av venner og fritidsaktiviteter. 

Mange jenter er redde for hva som kan skje om foreldre, venner og miljøet rundt finner ut at de ikke er jomfru lengre. De er redde for å å bringe skam på familien, og at folk skal snakke nedsettende om den.

Kan en legeundersøkelse vise om en jente har hatt sex?

Nei! Ingen kan se om du har hatt sex eller ikke, hverken helsepersonell eller andre. Likevel truer eller presser noen foreldre med legeundersøkelse for å sjekke dette. Det kan være til stor belastning for de jentene det gjelder.

Les mer

Vil du lese mer om dette, kan du sjekke ut

Trenger du å snakke med noen om dette?

Ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Her kan du være anonym, fortelle om det som bekymrer deg og få hjelp til hva du kan gjøre videre.

Åpningstid:mandag til fredag kl. 9-16
Telefon: 815 55 201
SMS: 926 26 488
E-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

 

Husk at du også kan snakke med oss i Kors på halsen om du er bekymret for deg selv eller andre. Mail, chat eller ring, mandag til fredag kl 14-22.

 

Kilde: Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse